Anterior hipotalamusz :-))


Habár az emberek és az állatok párválasztási stratégiái sok mindenben eltérnek, a tudósok felfigyeltek néhány különös egybeesésre is.
Az egyik legszínesebb példa az állatvilágból a foltos aranyleguán (uta stansburiana) taktikai repertoárja. Az egyszerűség kedvéért a hímek foltja állkapcsuknál három különböző színű lehet, párválasztási szokásaiknak megfelelően.
A narancstorkú hímek az alfa-hímekre jellemző háremstratégiát követik. A nőstényeket csoportosan tartják, és mindegyikükkel párosodnak.
A sárgatorkú hímek más néven besurranók, mivel a narancstorkú hímek háremébe besurranva, mások nőstényeivel párosodnak, valahányszor büntetlenül megtehetik.
Az élénk kéktorkú hímek – az én személyes kedvenceim – „az egyetlen az igazi” stratégiát űzik. Csak egy nősténnyel párosodnak, és azt hét napon át 24 órán keresztül őrzik. Biológiai szempontból nézve a narancstorkú háremtartók, a sárgatorkú besurranók, és a kéktorkú egy-nőstényű típusok mind sikeres párválasztó stratégiát használnak, úgy a leguánoknál, mint az embereknél. Én a magam részéről egyszerűen csak „kéktorkú”-nak becézem a kedvesemet.
:-)))
Joggal merülhet fel a nőkben az aggály: „És én hogyan szedjek fel egy kéktorkút”? Erre a kérdésre egyelőre nem tudunk 100%-ig biztos választ adni, de egy apró testű bundás emlősön, a pockon végzett kutatások talán útmutatóul szolgálhatnak. A tudósok azt találták, hogy a hím mezei pocok monogám természetű, és az utódok felnevelésében egyenlő arányban osztozkodik.
Rokona, a hegyi pocok azonban szigorúan szabados lelkületű, a szexben a változatosságot kedveli, és főleg az olyan egyéjszakás kalandokra szakosodik, melyek kevesebb, mint egy percig tartanak. A pockok párválasztó stratégiájában megfigyelhető eltérés az agyból ered. A hím mezei pocok párválasztását egy 24 órás maratoni párzás követi. Ez a szexuális tevékenység örökre megváltoztatja az agyfelépítését.
Egy AH – anterior hipotalamusz – elnevezésű agytájék elraktározza partnere illatát és érintését, minek következtében a kérdéses hímpocok durván elutasítja majd az összes többi nőstényt. Ez az örömteli nap az újdonsült pocokpár életében nemcsak élményként felejthetetlen, biológiailag egyaránt szükséges. Az, hogy a hím emlékeibe beleivódik a párja, és ezáltal a szerelemért, illetve a szerelmi vágyért felelős agytekervényei összeolvadnak, azt jelenti, hogy egy örök életre ezt az egy nőstényt fogja csak szeretni.
;-)

Nincsenek megjegyzések: